Asociatia „Gheorghe Sincai” a studentilor in Istorie

Asociaţia „Gheorghe Şincai” a Studenţilor în Istorie

Adresa: str. Universităţii, nr.1-3, Oradea,

Preşedinte: Marius Deaconu, Telefon 073 308 1895

Din rândul membrilor Asociației noastre s-au remarcat o serie de personalităti ale mediului științific și public de nivel local si național Asociația “Gheorghe Șincai” a studenților în istorie a luat ființă la 25 aprilie 1994 iar din 2006 are si personalitate juridică. De atunci și până în prezent a întreprins o activitate intensă pe plan local, national si international.

Activitatea asociației, care are în prezent 45 de membri, s-a manifestat prin organizarea unor simpozioane, cercuri de istorie pe diferite teme, şantiere arheologice precum: “Iniţiere în cercetarea istoriografică”, “Femeia la răscruce de secole”, “Ştiintă. Cultură. Civilizaţie”,“Spaţiul românesc în context naţional şi european”, “Contribuţii la cunoaşterea istoriei Bihorului prin cercetări arheologice întreprinse pe şantierul de la Tăsad”, “Muncă, bani, bănci, cultură şi politică (1918 – 2007)”, “Frontierele spaţiului românesc în context european. Oradea – Chisinău”, “Oraşul şi Biserica”, “Istoria între naţional şi european”, “Sesiunea de comunicări ştiinţifice pentru liceeni” Pe plan naţional activitatea studenţilor s-a materializat prin participarea la sesiuni ştiinţifice studenţeşti în alte centre precum Cluj-Napoca, Târgovişte, Alba Iulia, Iaşi, Sibiu, Bucureşti. În 2006 am avut ocazia să participăm la o sesiune internaţională în Olanda, sesiune organizată de Asociaţia Internaţională a Studenţilor în Istorie (ISHA) la care ne-am şi afiliat. În anul universitar 2009-2010 Asociația a organizat Sesiunea națională de comunicări științifice, ediția a XII-a, dedicată studenților, a redactat revista „Studentocraţia”, prima revista studenţească din campusul Universităţii din Oradea, primul(Studentocratia-nr-1-mai-2010) număr al revistei a ieşit in 19 mai, iar al doilea număr   (Studentocratia-nr-2-noiembrie-2010) a ieşit în 15 noiembrie, de asemenea Asociaţia s-a implicat în organizarea festivalului studenţesc StudFest Oradea 2010. În anul 2011 a organizat a XIII-a ediție a Sesiunii de comunicări științifice, în colaborare cu studenții Facultății de Litere, numita Conferința Umaniștilor. Din vara anului 2011 a început un frumos proiect de colaborare cu Muzeul din Satu Mare dar și cu „Cercul de Istorie Veche și Arheologie” realizând primele săpături arheologice pe șantierul de la Căuaș din județul Satu Mare. Noul an universitar 2011-2012 a început în forță, organizând împreuna cu „Cercul de Istorie Veche și Arheologie” o excursie de studii la Parcul Arheologic de la Polgar din Ungaria, de asemenea a început şi un proiect internațional româno-francez, care se află în desfâşurare, proiectul are ca scop schimbul de experiență între studenții la Istorie din Oradea şi cei din Amiens, Franta. Tot în  acest an universitar odată cu proiectul „Student pentru Student” a adus și transformarea revistei „Studentocraţia” în ziar studențesc, în format on-line studentocratia.com , deschis tuturor studenților din cadrul Universității din Oradea.

Scopul asociaţiei noastre este de a încuraja şi dezvolta activităţi ştiinţifice între studenţi din România şi din străinătate prin intermediul realizării de contacte pe linie profesională, de a promova în rândurile tinerilor cultura istorică prin organizarea de simpozioane, conferinţe, sesiuni ştiinţifice şi aplicaţii de teren.

Conducerea Asociaţiei este formată din: Marius DEACONU – preşedinte, Roland OLAH – vicepreşedinte, Cristian CULICIU – secretar.

Lasa un raspuns